D3S_8350Podrum Mladina nalazi se u regiji Bregovita Hrvatska, u vinogradarskoj podregiji Plešivica pokraj Jastrebarskog. Podrum je 1736. sagradila grofovska obitelj Erdödy na lokalitetu Mladina i tako utjecala na početak ljubavi prema vinarstvu u tom kraju. Podrum Mladina i njegova današnja izvrsna vina stvoreni su upravo na temeljima baštine i iskustva koje je donijela obitelj Erdödy s novim sortama poput purtugisca, traminca i sauvignona.

D3S_8468Podrum Mladina ima 70,56 ha vlastitih vinograda s 290.358 trsova, među kojima su izdvojeni položaji Gaj i Mladina, a ostali položaji jesu Keleduš, Kolovrat, Borička i Polakov breg.

Od sorti tu su rajnski rizling, traminac, sauvignon, purtugizec, graševina, pinot sivi, pinot crni, chardonnay…

D3S_8421Posebnost tih vinograda su jedinstveni prirodni amfiteatri južnih i jugozapadnih ekspozicija na 200 – 400 metara nadmorske visine idealnih za uzgoj loze – jer dobro se vino rađa u vinogradu. Područje jugozapadnih obronaka Žumberačkog gorja i parcele okrenute prema jugu idealne su za vinogradarstvo. Klima na ovom području je kontinentalna, ali s povoljnim izdašnim oborinama i sunčanim satima što ju čini prikladnom za uzgajanje vinove loze.

D3S_8571Gaj je naziv vrhunskog položaja Podruma Mladine veličine 15 ha i po toj je lokaciji ime dobio brand vrhunskih vina iz premium linije tog podruma. Vinograd u Gaju zasađen je 1997. godine s izvrsnim ekološkim uvjetima proizvodnje kao što su ekspozicija, tj. izloženost suncu, tlo i specifični mikroklimatski uvjeti, tzv. terroire. Vrhunski položaj, specifična mikroklima te bogato tlo (smeđa tla na laporima) čine da grožđe ubrano na tom položaju daje prestižna vina najboljih odlika kao što su sauvignon, traminac i rajnski rizling.